بیزینس کوچینگ
بیزینس کوچینگ و ایجاد تحول در کسب و کار
ژانویه 16, 2020
بیزینس کوچ
چرا کسب و کار شما به یک بیزینس کوچ نیاز دارد؟
ژانویه 16, 2020

مهارت خودآگاهی و اهمیت آن در زندگی انسان

مهارت خودآگاهی

مهارت خودآگاهی به چه معناست؟

خودآگاهی به معنای داشتن درک و تصویری کلی از وجود خود است و مهارت خودآگاهی میزان توانایی و قابلیت های انسان ها را برای این منظور نشان می دهد.

در واقع خودآگاهی را می توان به معنای درک انواع جنبه های ذهنیتی و جسمی خود انسان تعریف کرد و این که ما دلیل رفتارهای خود در موقعیت های متنوع زندگی را بدانیم و نسبت به اعمال و کردار خود در هر زمینه ای به آگاهی برسیم، نشان دهنده مهارت خودآگاهی ماست.

دقت دشته باشید که تقویت مهارت خودآگاهی در زندگی، یکی از الزامات پیشرفت هر فرد است. چرا که تنها با خودآگاهی است که می توان عملکرد مناسبی را در هر لحظه از زندگی و رویارویی با هر مشکلی انتخاب کرد و از آن برای رسیدن به اهداف بهره گرفت.

اهمیت مهارت خودآگاهی

بدون شک، شناخت دلیل اعمال ریز و درشتی که روزانه از ما سر می زند، تاثیر بسیار بزرگی در زندگی ما خواهد داشت.

مهارت خودآگاهی

انسانی که نسبت به زندگی خود آگاهی درونی دارد، به خوبی می تواند انرژی و هیجاناتش را در جهت مثبت زندگی اش تنظیم کند.

کسی که از سطح بالایی از مهارت خودآگاهی در زندگی برخوردار است، دلایل تحریک عواطف و هیجانات خود را می شناسد، از عواملی که سبب شادی و یا ناراحتی وی می شوند آگاه است و با توجه به تجربه و دانش خود، از آنها برای داشتن زندگی بهتری استفاده می کند.

خودآگاهی به منزله یک تصویر کلی از خود انسان است و هر چه این تصویر واضح تر باشد، واقعیت های زندگی نیز بر ما آشکارتر خواهند شد.

دوری از تعصب و شناخت خطاهای خود

تغییر زمانی رخ می دهد که رویه ای در زندگی عوض شود و ما تا زمانی که نخواهیم مسیری را که همواره می رفته ایم تغییر دهیم، منظره متفاوتی هم مشاهده نخواهیم کرد.

مهارت خودآگاهی در ایجاد تغییر در زندگی نقشی کلیدی دارد. تغییر در زندگی نیازمند درک این موضوع است که بدانیم وضع کنونی و روشی که اکنون در پیش گرفته ایم مناسب نیست و باید عوض شود.

در این میان لازم است که درباره وضعیت کنونی خود به خودآگاهی برسیم تا بدانیم که دقیقا در پی تغییر چه چیزی هستیم.

کنار گذاشتن تعصب از الزامات رسیدن به خودآگاهی است.

انسانی که تعصب وجودش را فرا گرفته باشد نمی تواند نسبت به خود به درک درستی برسد. چنین فردی به واسطه تعصب و نگرش نادرستی که نسبت به خود دارد حاضر به تغییر نخواهد شد؛ چرا که می پندارد که بدون عیب است و تمام مشکلات و گرفتاری ها از جانب دیگران می آید.

مهارت خودآگاهی

مهارت خودآگاهی و رضایتمندی از زندگی

خودآگاهی مانند دو چشم بینایی است که در مقابل انسان می ایستد و تمام جنبه های پیدا و پنهان وی را نظاره می کند. شناخت خود و درک وجود خود است که امکان تحلیل و خودسنجی را برای آدمی به ارمغان می آورد.

در نتیجه خودآگاهی می توانیم جنبه های منفی زندگی را بشناسیم، دلایل وجود و بروز آن را بشناسیم و در صدد کنترل آنها برآییم. در نهایت با کنترل زندگی و کمرنگ کردن عواملی که ناخوشنودی ما را سبب می شوند قادر خواهیم که به تقویت جنبه های مثبت و رضایتمندی از زندگی برسیم.

رضایتمندی و خوشنودی از زندگی تنها و تنها با تقویت مهارت خودآگاهی ممکن می گردد.

هنگامی که بر سر دوراهی برای انجام کاری قرار می گیریم و چندین قید و مسئله را بر سر راه خود می یابیم، رسیدن به مناسب ترین پاسخ از رضایتمندی ما نسبت به نتیجه کار ممکن می گردد.

با خودآگاهی و بررسی خوشنودی درونی نسبت به عاقبت هر کار، نسبت به انجام یا عدم انجام آن به نتیجه می رسیم.

هویت یابی

تعبیر کلی مهارت خودآگاهی را می توان در شناخت انسان در شخصیت، ریشه، عاقبت و رسالت خود خلاصه کرد. اهمیت خودآگاهی به اندازه ای است که نتیجه آن می تواند هم ارز با شناخت هویت باشد.

ذات انسان با رسیدن به خودآگاهی، نه تنها قادر است که به ماهیت وجودی خود پی ببرد، بلکه به شناختی عمیق از محیط پیرامون خود نیز خواهد رسید.

مهارت خودآگاهی

در چنین حالتی تفاوت و شباهت های خود با دیگران، شناخت ویژگی های سایرین، نیازهای عمومی و امکانات انسان ها برای تحقق این نیازها و هویت آنها بر فرد آشکار می گردد.

با شناخت هویت خود و دیگران در می یابیم که ذات وجودی هر انسانی دارای عملکردهای شناختی ساده ای است که اگر بتوانیم نسبت به آنها به خودآگاهی برسیم، بسیاری از مصائب و مشکلات بشری حل خواهد گشت.

باید تصمیم بگیریم و روش ها و شیوه های نوین خودآگاهی را دریابیم. باید بتوانیم در اولین قدم برای تقویت مهارت خودآگاهی خود تصمیم بگیریم و ایمان داشته باشیم که این نعمت الهی، موهبتی عظیم برای لذت بردن هر چه بیشتر ما از زندگی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره می‌خواهید؟